Ondersteuning buitenlandse talen

Weet u dat bijna een kwart van de Nederlandse bevolking een migratieachtergrond heeft? Veel zestigplussers spreken dan ook beperkt Nederlands. En toch: vrijwel alle zorgtechnologie is gefocust op de Nederlandse taal. VoiceZorg niet. Die spreekt alle talen! Medicijnen innemen, tijd voor ontbijt, oefening, wandeling of boodschappen doen? Dankzij VoiceZorg geeft u deze en andere dagstructuur reminders in het Marokkaans, Turks, Surinaams, Antilliaans, Pools of welke taal dan ook. Dit maakt persoonlijke berichten pas écht persoonlijk – voor alle Nederlanders!

Hoe werk dit? Je kunt een geluidsopname als persoonlijke bericht/reminder laten horen. Het bijzondere hiervan is dat je niet meer afhankelijk bent van de Nederlandse taal. Een geluidsopname kun je laten inspreken door iedereen die de Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse, etc taal machtig is. Dat kan zijn een medewerker of dochter/zoon van een cliënt.

Zo kun je je vader, moeder of cliënt ondersteunen in de dagstructuur met tips en adviezen als: “Öğlen 12.00. Yemek zamanı”, “ان الساعة 12. وقت الطعام”, “Зараз 12 год. Час їсти”. Oftewel: “Het is 12:00 uur. Tijd om te gaan eten”.

VoiceZorg apps die een reactie verwachten van de Google Home gebruiker als: interactieve reminders, persoonlijke vragen en contact, worden vooralsnog alleen in het Nederlands ondersteund. Maar persoonlijke berichten, ondersteunt iedere taal of dialect.

Simultane tolk

Google Speaker hebben we, samen met de Lelie zorggroep, ingezet als simultane tolk in de thuiszorg. En dat leverde verrassende resultaten op. De Google Speaker als tolk werd getest bij een Tsjechische en een Pools sprekende cliënt. Enorm hartverwarmend om te zien dat vereenzaamde cliënten nu dagelijks met medewerkers van de Lelie Zorggroep gesprekken kunnen voeren waar een conversatie voorheen onmogelijk was. Beduidend effectiever en bovenal prettiger dan communiceren met handen en voeten.